Uvod

Mi se bavimo veleprodajom sredstava za njegu kože i obuće, te pribora (žlice za obuvanje, četke) i “rezervnih dijelova” (ulošci i vezice za cipele). Potrošači nas često zovu, jer su pretražujući internetske stranice pregledali i našu,te pronašli nešto što im treba od proizvoda iz našeg programa. Ovim tekstom pokušavamo odgovoriti na najčešća pitanja. Naravno da, ukoliko niste našli odgovor na Vaše konkretno pitanje slobodno nazovite i rado ćemo Vam pomoći svojim savjetom. Da nešto o ovoj problematici znamo govori činjenica da imamo djelatnike, koji se i preko trideset godina bave kožom i obućom, a naši dobavljači su obiteljske tvrtke sa stoljetnom tradicijom proizvodnje visokovrijednih i specijaliziranih proizvoda za njegu kože i obuće.

O ovoj temi bi se dalo pisati i puno opširnije, ali cijeneći Vaše vrijeme pokušat ćemo biti kratki i jasni usredotočeni na osnovna pitanja.

Kako njegovati kožnu obuću?

Za ispravnu njegu kožne obuće istu treba pripremiti tako da je očistite od osnovne prljavštine kao što su blato i prašina, ostavite je da se osuši, a tek je potom možete primjereno njegovati odgovarajućim sredstvom. Vrlo je važno napomenuti da obuću nikada ne sušite ubrzano izlažući je jakom izvoru topline, jer se može dogoditi da koža ispuca i postane tvrda. Cipele ostavite osušiti prirodnim procesom sušenja,najbolje od danas do sutra,pod normalnim okolnostima na sobnoj temperaturi.Za jača zaprljanja koristite četku blataricu, a za antilop kožu koristite četkicu, spužvicu ili neku od gumica za čišćenje antilopa. Koje pomagalo ćete koristiti zavisi od stupnja zaprljanja. Govorimo naravno o “normalnim”,a ne o kemijskim zaprljanjima, kao što je često slučaj kod zaštitne obuće koja dolazi u dodir sa kiselinama ili jakim bojama, pa dolazi i do kemijskih reakcija, koje se redovitom njegom ne daju odstraniti.

Dakle kad ste svoje cipele očistili i osušili uzmite četku mazalicu i namažite ih kremom ravnomjerno po cijeloj površini. Idealno je cipele ostaviti preko noći da se krema upije u kožu. Sutradan ih ispolirajte četkom laštilicom i Vaše su cipele spremne za obuvanje.Ovo je klasični i najbolji način. Naravno da je naše ubrzano vrijeme donijelo i mogućnosti za uštedu vremena, pa za to postoje proizvodi, koji to omogućuju.Radi se o kremi u tubi sa spužvicom, koja se direktno nanosi na cipelu bez četke. Time se postupak pojednostavljuje i postoji veća šansa da nećete zaprljati prste, ali da bi efekti bili zadovoljavajući nemojte skraćivati postupak, iako sve kreme u tubi bilo da su sa spužvicom ili bez nje imaju manju konzistenciju tj. one su pastozne pa se lakše istiskuju, a time i lakše upijaju u kožu. Ukoliko želite osvježiti boju koristite kremu u odgovarajućoj boji. Ako nemate odgovarajuću boju,sa bezbojnom tj. neutralnom kremom nikada nećete pogriješiti. Imate li dilemu kako će izgledati “osvježena” boja prethodno isprobajte na neupadljivom mjestu.

Opisani postupak je temelj za svaku kvalitetnu njegu obuće. Ukoliko tako postupate imat ćete lijepe i dugotrajne cipele, ali time stvarate i ugodu svojim nogama, jer samo njegovana cipela mekoćom svoje impregnirane kože omogućava ugodno i zdravo hodanje.

Kad nemate vremena za temeljitu njegu obuće koristite sredstva za brzu njegu kao što su tekuća sjajila sa spužvicom, te spužvice sa kremom u boji.

U vlažnom i zimskom dijelu godine čuvajte se prehlade tako da impregnirate cipele sa masnoćom za impregnaciju. Postupak je isti kao i kod redovite njege. Posebnost je u tome što ćete masnoćom za impregnaciju dodatno impregnirati obuću, kako bi i u najekstremnijim uvjetima Vaše noge ostale suhe. Masnoća se koristi i u suhom dijelu godine za obuću specijalnih namjena, kako bi ista ostala mekana i impregnirana, pogodna za ugodno nošenje. Primjer su kopačke nogometaša, vojničke čizme, zaštitna radnička obuća, lovačka, planinarska i svaka druga obuća sličnih karakteristika i namjena.

Kod ovog tipa obuće često susrećete kombinacije materijala, kao što su glat koža sa antilop kožom ili sa tekstilom, ili specijalnim tehničkim materijalima.Za ove proizvode u programu imamo univerzalni sprej za impregnaciju. On ima dvostruku univerzalnost. S jedne strane se koristi za malo prije spomenute kombinacije materijala, a s druge pak strane može biti koristan i za impregnaciju ostalih odjevnih ili drugih predmeta, kao što su jakne, kape, šeširi, kišobrani, šatori, tende. Sprej je u velikom pakiranju od 400 ml i prije uporabe ga je potrebno promućkati. Bitno je nanositi ga ravnomjerno sa udaljenosti od cca 20 do 25 cm. Time omogućavate ravnomjerno raspršivanje aktivne supstance i najbolju zaštitu.

Ostale sprejeve koje vidite na našoj stranici možete koristiti u prvom redu za vrste kože kao što su antilop, nubuk ili velur. Oni su hrapave strukture i ukoliko biste ih mazali klasičnom kremom izgubili bi svoju osnovnu strukturu i ljepotu, jer bi se dlačice slijepile. Da se to ne bi dogodilo postoje sprejevi, koji služe za njegu i impregnaciju te vrste kožnih predmeta. Poslije špricanja možete po potrebi čistom četkicom ili spužvicom za antilop četkanjem obnoviti strukturu tog tipa kože.

Za sve sprejeve vrijede standardne upute o preporučenom rukovanju na otvorenom ili bar dobro prozračenom prostoru. Boca je pod pritiskom pa je poslije uporabe ne bacajte u vatru. Proizvod čuvajte podalje od bilo kojeg izvora topline iznad 50°C. Uporabite ga ponajbolje u roku od dvije godine, jer se može dogoditi da pogonski plin djelomično ispari, pa neće imati što izbaciti aktivnu tvar.

Ostalo

Ostalo nam je malo pojasniti neke stvari kod pribora i “rezervnih dijelova”za obuću,kao i nekih proizvoda za posebne namjene.

O namjeni četaka i žlica za obuvanje, nije potrebno gubiti vrijeme, osim napomene da ih ima više vrsta. Sve ih možete pogledati na našoj stranici i to sa nazivom proizvoda, dovoljno govori o istom.

Često Vam se dogodi da Vas nova cipela žulja. Za to imamo pomagalo koje smo nazvali omekšivač. To je sprej od 200 ml koji treba našpricati na mjesto koje tiska. Sprej ovlaži i omekša kožu. Tada cipele treba obuti da se prilagode nozi. Kada se cipele nakon dvadesetak minuta prilagode i osuše riješili ste problem. Pri tome je važno napomenuti slijedeće. Iako smo ovaj proizvod nazvali omekšivač treba napomenuti da on omekšava kožu trenutno te omogućava prilagođavanje nozi i nakon toga se sušenjem koža vraća u svoje prethodno stanje mekoće ili tvrdoće. Trajnu mekoću kože ostvarujete samo redovnom njegom obuće kao što smo već opisali. Ovu napomenu dajemo, jer je bilo dosta pitanja na temu da li omekšivač trajno omekšava kožu. U originalnom tekstu na proizvodu ćete pročitati da se ekspander tj. omekšivač pošprica izvana na mjesto koje Vas žulja. To je ispravno i dovoljno ukoliko ste dovoljno navlažili problematičan dio cipele. Dovoljno znači da je omekšala i kožna podstava u cipeli, te se i ona po potrebi raširi odnosno prilagodi nozi. Nije li to slučaj, jer niste sigurni koliko je dovoljno ili štedite, jer će ovaj proizvod dobro doći i poslije u sličnoj situaciji, napravili ste pola posla. Ukoliko se i gornja koža i podstava ne rašire niste riješili problem. Iz ovog razloga preporučujemo da se cipela našprica i iznutra i izvana i da se pri tom ne štedi na sredstvu, jer ćete ga ionako spremiti tako da ga drugi put kada ga budete trebali nećete naći. Upravo zato upotrijebite ga sada kada ga trebate i spasite nove cipele, a posebno spasite svoje noge od žuljeva. Ne pomaže kod sintetskih cipela.

Bez obzira da li obuvate bijele tenisice za šminku ili za sport, one će zbog osjetljive boje kad-tad biti i dalje nosive, ali će tragovi igranja loptom ili trčanja otkriti da više nisu najnovije. Želite li da tenisice i dalje izgledaju kao nove dajte si malo truda i obnovite boju bjelilom za tenisice. Postupak je isti kao što smo već opisali (očisti, osuši, namaži, prenoći, ispoliraj,obuj).

Nošenje obuće pokatkad može izazivati neke probleme, a tome su često uzrok i naše noge, koje nam podnose račun za ranije obuvanje visokih potpetica, sintetske zatvorene obuće, ili jednostavno godine čine svoje, pa imamo izraženu palčanu kost, trn u peti, kurje oči, isprepliću nam se prsti ,naboj na tabanu i da ne nabrajamo dalje. Da biste riješili neki od ovih zdravstvenih problema potražite liječnika ili pedikera, a u međuvremenu ublažite svoje neugodnosti i bolove nekim od proizvoda, koje ćemo pobrojati, a Vi ih otvorite na našoj stranici ili u katalogu i iz priloženih crteža i fotografija će Vam biti jasno za koji Vam problem pojedini proizvod može biti od pomoći. To su gel poluuložak,podizači peta i zapetak.

Kližu li Vam se cipele na glatkim podlogama, kao što su kamena opločenja ili keramičke pločice, parketi ili asfalt na ulici?

Riješite jednostavno problem tako da zalijepite na gazni dio potplata samoljepivi protuklizni poluđon.

Cipele Vam nakon izuvanja izgledaju kao krastavci?

Da biste cipelama trajno zadržali njihov prvobitni lijepi oblik stavite u njih napinjače. Ovo vrijedi pogotovo za sezonsku obuću, koju odlažete negdje do slijedeće sezone.

Dobili ste negdje neugodne nožne gljivice ili neku drugu kožnu neugodu?

Tražite za isprobavanje obuće, a pogotovo za bose noge čarape za probu za jednokratnu uporabu i na taj se način zaštitite. Istovremeno pomažući sebi pomažete i trgovcima. Zamislite samo kako izgleda lijepa ljetna cipela sa svijetlom podstavom nakon nekoliko probanja na bosu znojnu nogu. Vrlo je često ni vi ne biste iza toga kupili.

Za njegu kožnih jakni, namještaja presvučenog kožom, torbica i ostale kožne galanterije koristite neutralni lederfit.

Vezice

Za ovu temu je najvažnija preporuka da kada idete kupovati nove vezice ili ih prethodno izmjerite ili ponesite stare. Najčešća je muka i za kupca i za trgovca kada ne znaju točnu dužinu. Mladima preporučamo vezice u boji, jer i najobičnija tenisica ili cipela sa novom bojom vezica postaje nešto posebno. Dajte mašti na volju i budite za male novce posebni, jer se vezice daju kombinirati i za tren Vas pretvoriti u dizajnere vlastite originalne obuće.

Ulošci

Nešto bi trebalo reći o ulošcima za cipele. Jasno je da se stavljaju u cipele kada iskrsne potreba za njima. Najčešće je to slučaj da se u staroj obući izlizani i poderani ulošci trebaju promijeniti. Nije zanemariv ni zdravstveno higijenski aspekt ovog problema. Ima dosta ljudi kojima se noge jako znoje i imaju gljivična oboljenja. Za ove situacije je sigurno dobro i zdravo da se pored upute liječnika slijede upute zdravog razuma da je pored redovne higijene, mijenjanja čarapa, preporučljivo mijenjati i uloške. Zašto? Jednostavno zato što se mogu izvaditi i oprati.

Drugi razlog koji Vas može navesti na razmišljanje o kupovini uloška jeste i taj da Vam je cipela dugotrajnim nošenjem postala malo velika. Stavite uložak i time ste je “smanjili” i cipela opet sjedi na nozi. Isti razlog je često i u trgovini da ga kupite. Vjerojatno ste bili u situaciji da ste našli po svemu odgovarajuću cipelu, ali Vam je za pola broja prevelika.Taj je problem lako rješiv upravo stavljanjem uloška u cipelu.

Pored ovih tehničkih razloga postoji i jedan izričito medicinski za mijenjanje uložaka. Uzmite recimo najjednostavniji i najjeftiniji lateks uložak, koji ima u sebi punilo od krede. To punilo daje ulošku osobinu upijanja znoja.Za one kojima se noge više znoje ili za ljeto u cipelu stavite tzv. carbon uloške, koji imaju u sebi punilo od karbona. Njegova je glavna osobina da ima pojačanu sposobnost upijanja znoja, a to omogućava Vašoj nozi da je suha u cipeli. Ukoliko ste to postigli onemogućili ste stvaranje gljivica. One se stvaraju u vlažnom i toplom ambijentu. Na taj način suzbijate ovaj i sve druge zdravstvene probleme. Naravno da je osnovna pretpostavka Vašem zdravlju da imate kožnu cipelu, jer ona diše. Cipela od sintetskih materijala proizvodi efekt saune u cipeli i noga Vam se “kuha”.

Žene često osjete svaku neravninu u cipelama sa visokom potpeticom.Pri tom znojna noga peče i proklizava,te prebaci svu težinu na prednji dio. Godinama ta muka završava sa velikim palčanim kostima(Hallux valgus). U ovim slučajevima pomažu poluulošci u ženskim veličinama, bilo od kože ili nekog drugog materijala, kao što je lateks sa tekstilom ili gel poluulošci. Poluulošci od gela su posebno pogodni ljeti, jer su prozirni, pa se ne primijete niti u otvorenoj obući.

Stojite li dugo na poslu? Hodate li puno? Boli Vas u križima, jer Vam je položaj neudoban zbog spuštenog stopala. Pomoć za ove probleme su kožni,anatomski oblikovani ulošci, koji će biti podrška Vašim nogama u svakodnevnim naporima. U središnjem metatarzalnom dijelu su povišeni te podupiru nožni svod i olakšavaju svakodnevno opterećenje noge.

Za tenisice imamo sportske uloške, koji su izrađeni od ekspandiranog poliuretana i oblikovani su koritasto prema anatomiji stopala. Pored sportskih u tenisice se često stavljaju i frotirski ulošci,jer ugodno masiraju nogu i upijaju znoj. Pogodni su i ljeti ukoliko nosite obuću na bosu nogu.

Kada zimi zbog tankog đona osjetite da Vas zebe od nogu,stavite zimski uložak. Jeftiniji je od filca na kartonu, ali pruža dovoljnu termičku izolaciju i čuva Vas od pothlađivanja i prehlade. Nešto skuplja varijanta su termo ulošci, koji su troslojni sa međuslojevima od vune i aluminijske folije. Sa ovim ulošcima nećete osjetiti hladnoću podloge ni u ekstremnim uvjetima minus temperatura, kakvi znaju biti u hladnjačama, ako radite takav posao ili zimi ako želite uživati na snijegu.

Svi su ulošci u pravilu izrezani u dvobrojeve, tako da kad ga kupite možete ga staviti odmah u cipelu. Ukoliko u datom momentu neke veličine nema u trgovini imamo i uloške za izrezivanje, koji se vrlo jednostavno škarama izrežu na željenu i na ulošku obilježenu veličinu.

Napomene

Općeg su karaktera i vrijede kako za kupce, tako i za trgovce. Može se naime dogoditi da baš u datom momentu nema nekog od traženih proizvoda u trgovini, jer su ili prodani ili ih do sada u toj trgovini i nisu imali u svom programu. Nije nikakav problem da po želji kupca trgovac proizvod naruči i mi ga u najkraćem roku pošaljemo u trgovinu. Naravno da apeliramo na trgovce da tu narudžbu uklope u svoju redovnu narudžbu, jer bi u protivnom troškovi slanja pojedinačnog proizvoda prouzročili veće troškove, nego što je možda i cijena samog proizvoda. U tom smislu molimo i kupce za razumijevanje.

Trgovci često pitaju u dobroj namjeri, a imajući u vidu gore navedeni problem transportnih troškova, koje su minimalne količine pojedinih proizvoda, koje moraju naručiti, odnosno koja su zbirna pakiranja. Naš je odgovor uvijek isti, pa tako i sada to vrijedi, da se ne treba time opterećivati, jer svjesni troškova, trgovine naručuju širu paletu proizvoda, pa to u zbiru, kada se radi i o manjim, pa ponekad i pojedinačnim proizvodima,u konačnici daje razumnu narudžbu, koju se, troškovno gledajući, isplati poslati.

Poziv

Pozivamo sve kupce i trgovce da, ukoliko i dalje imaju nekih pitanja ili prijedloga, da nam se jave bilo telefonom, faxom ili elektronskom poštom i bit će nam zadovoljstvo pomoći.

Nagrada

Ukoliko ste do sada imali strpljenja i pročitali cijeli tekst u prvom Vam redu na tome zahvaljujemo, a za nagradu Vam želimo ispričati istinitu anegdotu. Kao i svaka priča počinje sa onim “bio jednom” jedan gospodin starog kova po struci konobar. Visok i naočit u crno bijeloj kombinaciji, najčešće prsluku i s leptir mašnom, ulaštenih cipela i austrougarskih manira dominirao je svojim restoranima, gdje god da je radio. A kod kuće je goste iznenađivao dobrim jelom i pićem. I dok su gosti bili sretni i zadovoljni, domaćin si je mogao dozvoliti i da nestane na koji trenutak iz njihovog vidokruga. Kada je došao trenutak rastanka, svakog je gosta čekalo ugodno iznenađenje. Sve cipele, koje su pri dolasku izuli u predsoblju su ih čekale očišćene i ulaštene, tako da nisu bili sigurni koje su njihove, jer često nisu bile za prepoznati u toj promjeni.

Ponekad i Vi sami sebe i svoje,ugodno iznenadite sa “novim” starim cipelama.